HTML

Érted?

Érted írom, neked mondom... Élj harmóniában, légy önmagad, tegyél a boldogságodért, tanulj az egészségedért!

Friss topikok

  • Gabell: Eltelt egy hét, megvolt a temetés is, elrendeződtek a dolgok. A búcsúztatót én mondtam egy hajón, ... (2011.09.20. 17:31) A dicsőséges mennybe menetel

Utolsó kommentek

  • Gabell: Eltelt egy hét, megvolt a temetés is, elrendeződtek a dolgok. A búcsúztatót én mondtam egy hajón, ... (2011.09.20. 17:31) A dicsőséges mennybe menetel
  • Gabell: Ma egy fantasztikus film ajánlót kaptam, ami "véletlenül" pont a tegnap megírt cikkemhez passzol: ... (2011.07.06. 00:24) Tudatosodás és tudatosság
  • Utolsó 20

...ha még keresed a választ a miértekre.

2011.08.20. 13:50 Gabell

Segít az álom!

Címkék: álom

 

Régen én sem tulajdonítottam nagy jelentőséget az álmoknak. Nem is volt soha célom, hogy visszaemlékezzek rájuk, mert néha-néha a foszlányok, amikre időnként felriadtam, éberen már oltári nagy baromságnak tűntek. Soha senki nem beszélt nekem arról, mi is a szerepe az álomnak. A szülői jótanács mindösze ebből állt: “rémálom volt csupán, felejtsd el az egészet!”
De ma erről már másként vélekedek. Én tudom, nem fogok soha ilyen választ adni a gyerekeimnek.

Ha nem álmodnánk, bele is bolondulnánk

Ma már tudom, hogy alvás alatt a napi gondolatok rendeződnek, szétválnak a fontosak a haszontalanoktól. A haszontalanokat kevésbé tudjuk felidézni később. Sajnos az elme nem ugyanazokat a dolgokat tartja fontosnak, amiket a tudatunk, mégis van ráhatásunk, hogy miket és hogyan szűrjön meg és rendezzen sorba.
A legfontosabb, hogy legyen elég idő az álom fázisaira. Sokszor van, hogy egy túlhajtott nap után az ember holtfáradtan esik be az ágyba, de mégsem tud elaludni, csak pörög az agya, cikkáznak a gondolatai. Ilyenkor kinek-kinek más szokásai vannak: legjobb meditálni, de van, aki egyszerűen a napi eseményeit veszi számba, sokan hálát adunk a napi élményekért és megfejtjük, hogy egy-egy érdekes szituáció miért is történt meg aznap. Van, aki elnyomja a gondolatait egy könyvvel, TV-vel, esetleg egy altatóval. A lehetőségek száma végtelen, de a felsorolásból is érezhető, melyik a hasznosabb és célravezetőbb. Elalvás után pedig megkezdődik az agyban munka.

Az álom üríti, rendezi az elmét

Az elme minden nap elvégzi helyettünk a meditációt. Persze ezt éberen mi magunk is megtehetjük. Aki megtanul meditálni, sokkal egyszerűbb dolga lesz ebben a kérdésben, aki nem annak csak a foszlányok jutnak. Persze ez is sokkal több lehet, mint a semmi, ha tudatosan koncentrálunk rá. Sokan javasolják, hogy jegyzetfüzettel kell aludni menni és minden foszlányt, ami megmarad azonnal fel kell jegyezni. Igen, ez tényleg működik. Persze ezek a foszlányok nem minden esetben hasznosíthatók. Azt viszont jól mutatják, mennyi mindennel foglalkozunk az álmainkban.
Születhetnek új ötletek, megoldódhatnak megoldhatatlannak tűnő dolgok is.

Az álmot mindig végig kell álmodni

Talán ez a legfontosabb, amihez tudatosan kell tartanunk magunkat. Bármilyen folyamatot végigvihetünk büntetlenül, következmények nélkül, akár többször is. Itt bőven van lehetőségünk hibázni, modellezni, sőt akárkinek a segítségét is kérni. Megküzdhetünk a hét-fejű sárkánnyal is úgy, hogy a végén mi jövünk ki győztesen, de kijöhetünk a végtelennek tűnő zuhanásból is pl. egy repülőn. Minden lehetséges. És ami a legszebb az egészben: egy nyertes, megoldott álom helyrerakja az egyensúlyt másnap az ébrenlétben. Lelki terheket tudunk letenni, melyeket régóta cipelünk már, régi emlékeket engedhetünk el így, sőt még a megbocsájtás is sokkal könnyebb lesz, ha azt álmunkban előzőleg már megtettük.

Iránymutatást álmodban kapsz

Ha nem elégszel meg az eddig leírtakkal, akár tovább is mehetsz. A titok: kérni kell a “fentieket” (nevezd ahogy akarod, nem ez a lényeg), hogy tudatossá válj arra, hogy képes legyél az álmokra való visszaemlékezésre. Nekem mindig ez a legnehezebb. Ha már vissza tudsz emlékezni, akkor már elemezni is tudod a megélt tartalmat. Benne lesz a válasz, amire épp megoldást vársz.

Még az állatok is álmodnak...

Furcsa ezt így kimondani, hisz milyen gondolataik lennének...? De őket is érik nap-mint-nap hatások, amibe belediliznének, ha nem rendeznék valahogy a tapasztalásaikat és élményeiket. Csak ez nem tudatos náluk. Látom a ciáimon, amikor álmodnak, néha még azt is el lehet képzelni, hogy kb. miről, de azt bizonyosan, hogy az nekik egy jó, vagy egy rossz álom éppen.


Álmoskönyv

Nem véletlen, hogy létezik ilyen, bár én nem gondolom, hogy a leírt magyarázatok korrektek lennének. Csupán annyit, hogy lehet ahhoz a dologhoz közük, amiről épp írnak. Szerintem ennél jóval összetettebb és személyre szabottabb dologról van szó.

A lényeg: nem szabad lebecsülni az álmokat. Meg kell tanulnunk visszaemlékezni rá és értelmezni a mondanivalójukat. Sokkal könnyebb lesz utána az élet hátralévő része!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erted.blog.hu/api/trackback/id/tr793166847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása